Trakya Üniversiteler Birliği Etkinlikleri “Deprem Riski ve Farkındalık Zirvesi”

Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) etkinleri kapsamında, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ev sahipliğinde Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) destekleri ile düzenlenen “Deprem Riski ve Farkındalık Zirvesi” yoğun katılımla gerçekleşti.

Programın öğleden önceki oturumları Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu ve Fuaye alanında; öğleden sonraki oturumları ise Çorlu TSO Enis Sülün Konferans Salonu ve Gösteri Merkezi’nde yapıldı.

Öğleden önceki oturuma Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Vali Yardımcısı Asalet KARABULUT, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ahmet ÇETİN, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Hüseyin UZUNLAR, Rektör Yarımcıları Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ, Prof. Dr. Gülsüm ÖZKAN ve Prof. Dr. Murat TAŞAN, Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol TÜRKEŞ, Kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, Trakya Üniversiteler Birliğine üye Üniversitelerin temsilcileri, Akademisyenler ve Öğrencilerin katıldığı zirveye Tekirdağ halkı ulusal ve yerel basın temsilcileri de yoğun ilgi gösterdi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (TNKÜ) Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen ve Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Dr. Ahmet BAL’ın üstlendiği sabah oturumunda, alanında dikkat çeken çalışmaları bulunan Doç. Dr. Mehmet Selim ÖKTEN, Doç. Dr. Çiğdem AVCI-KARATAŞ, Dr. Tunç Tibet AKBAŞ, Zafer Tahsin ÇEBİ sunum gerçekleştirirken; Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak Bakanlıklarca yürütülen Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli kapsamında Yeni Yapı Teknolojileri Kurulu ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem ÇELİK ve AFAD Deprem Danışma Kurulunda görev almış İstanbul Teknik Üniversitesi Sismoloji ve Jeofizik Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay TAYMAZ Zirvede Onur Konuğu olarak yer aldı.

Trakya ve özellikle Tekirdağ’ı bekleyen deprem riskine dikkat çekilen zirve, Tekirdağ NKÜ öğrencileri ve akademisyenlerinin Kahramanmaraş merkezli depremlerde bölgede yaptıkları çalışmalarla ilgili video gösterimiyle başladı.

Programda Üniversitemiz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ve Vali Yardımcısı Asalet KARABULUT’ birer konuşma yaptı. Vali Yardımcısı Asalet KARABULUT konuşmasında, 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi ve “Devletimiz, depremin olduğu andan itibaren tüm kurum ve kuruluşlarıyla deprem bölgesinde arama – kurtarma ve yardımlar yapmıştır. Depremin yıkıcılığı tabii ki çok önemli. Ancak afetlerin yaşanmasını önlemek için birtakım tedbirler almak gerekiyor. Bugün bu değerli etkinlikte deprem yaşanmadan yapılacak tedbirler ve İlimizdeki deprem riski ele alınacak. Bu bağlamda, Türkiye’nin deprem gerçeğinin bir daha hatırlatılması dolayısıyla bu paneli çok değerli buluyorum” dedi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN de konuşmasına “Hepinizin bildiği üzere, Türkiye maalesef 6 Şubat’ta iki büyük depremle şiddetle sarsıldı. Hepimizin başı sağ olsun. Geçmiş olsun Türkiye’m” diyerek başladı. Rektör ŞAHİN konuşmasının devamında, “Depremin yaşandığı ilk günden bugüne değin tüm Türkiye birlik, beraberlik ve dayanışma içerisine girmiştir. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi de 6 Şubat gününden bugüne tüm gücüyle, tüm kadrosuyla ve öğrencileriyle Milletimizin yanında olmuştur. Üniversitemiz olarak ilk günden harekete geçerek, bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere eldiven, mont, ısıtıcı, ayakkabı, bot, bebek maması ve bezi, temizlik, hijyen ürünleri ve konserve gıda gibi çok sayıda öncelikli ihtiyaç malzemesi topladık ve Dualarla afet bölgesine uğurladık. Yine Üniversitemiz öğrencilerinden ve hocalarından oluşan 45 kişilik bir ekip, AFAD gönüllüsü olarak Hatay İskenderun’a doğru yola çıktı.  Ülkemizin yaşamış olduğu büyük deprem felaketi sonrası yaşanan yıkımın sorumlularının tespiti amacıyla Adalet Bakanlığının organizasyonu kapsamında Üniversitemizden teknik personel olarak 9 kişiden oluşan Bilirkişi Heyeti deprem bölgesine gitti. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi kapılarını deprem felaketinden kurtulan depremzedeler için açtı ve onları sağlıklarına kavuşturmak için elinden gelen her imkânı seferber etti. Yine Üniversitemizin kurduğu sağlık ekibi, Adıyaman’daki konteyner yaşam merkezinde depremzede vatandaşlarımız için şu an hizmet vermeye devam etmektedir. Tüm bu yardımlarda emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. İnşaAllah bir daha öyle acılar yaşamamak dileğiyle Deprem Riski ve Farkındalık Zirvesi’nin Vatana, Millete hayırlı olmasını diliyorum. Bu etkinlikte emeği geçen herkese, değerli konuşmacılara, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet VOLKAN’a teşekkürlerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Öğr. Gör. Dr. Ahmet BAL ise Düzenleme Kurulu adına gerçekleştirdiği konuşmasında “Deprem Riski ve Farkındalık Zirvesi, bölgemiz özelinde ülkemize depremle ilgili akademik bilgiyi, sektör deneyimleri ve öğrencilerimizin inovatif kabiliyetlerine harmanlayıp sunmayı hedeflemektedir” dedi.

Zirvenin Onur Konuklarından Prof. Dr. Oğuz Cem ÇELİK depremlerde üzücü sonuçların yaşanmaması için yapıların yönetmeliklere uygun yapılması gerektiğini söyledi. ÇELİK burada yaptığı konuşmada, deprem öncesi alınacak tedbirlerin önemli olduğunu belirtti. Depreme dayanıklı yapı tasarımı konusunda Türkiye’de sorunlar yaşandığını aktaran ÇELİK, “Bunun cezasını da üzüntüsünü de her zaman yaşıyoruz. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin yapı stokunun birbirine benzediğini göreceksiniz. Bir başka yerde deprem olsa yine Kahramanmaraş depremlerine benzer şeyler maalesef karşımıza çıkacak. O yüzden yönetmeliklere uygun yapılar yapmalıyız” dedi.

“Depreme uzak da olsa şehirler etkilenebiliyor.”

Onur Konuğu AFAD Deprem Danışma Kurulunda görev almış İTÜ Sismoloji ve Jeofizik Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay TAYMAZ, Tekirdağ’ın deprem riskiyle karşı karşıya olan bir kent olduğunu söyledi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde çok geniş bir alanda zarar oluştuğunu ifade eden TAYMAZ, “Depreme uzak da olsa şehirler etkilenebiliyor. Kahramanmaraş’ı konuşacak olursak 400 kilometre ve 600 kilometrelik bir alan. 240 bin kilometre karelik bir alan yıkıldı. Yani depremin kaynağı size 300-400 km uzaklıkta olsa bile yıkılabilirsiniz.” diye konuştu.

TAYMAZ, 1960’lı yıllardan itibaren elektromekanik cihazların geliştirilmesi ile depremlerin kaydedilmeye başladığını belirtti. Elektromekanik cihazların Amerika ile Rusya arasındaki Soğuk Savaş dönemindeki nükleer deneyleri kaydetmek için geliştirildiğini ifade eden TAYMAZ, “Görünen o ki bu cihazlarla çok fazla deprem kaydediyoruz. Dolayısıyla biz bu tarihsel dönemi bilimsel olarak referans aldığımız için Kahramanmaraş merkezli depremlere 100 yılın en büyük depremi diyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin dinamik bir yer kürede olduğunu, sürekli gelişimini ve evrimini tamamlamaya çalışan bir coğrafyada yaşadığımız için zaman zaman depremlerin olduğunu söyleyen TAYMAZ, Trakya’yı etkileyecek en büyük fayın, Kuzey Anadolu Fay Zonu olduğunu aktardı ve “Kuzey Anadolu Fayı Gaziköy’den girerek, oradan Mürefte ve Şarköy’den gidiyor. Buralarda yerleşimler deprem fayını takip eden dere yatakları üzerinde” ifadelerini kullandı.

Konferans salonundaki sunumların ardından Tekirdağ NKÜ Sergi alanında öğrencilerin hazırlamış olduğu çalışmaların sunumları ile devam edildi.

“Çorlu TSO Olarak Üstlendiğimiz Görevleri Yerine Getiriyoruz”

Zirvenin öğleden sonraki oturumlarına Çorlu Kaymakamı Murat EREN, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet SARIKURT, Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Bilgehan YÜCEL, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan TECER,  Çorlu İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Engin TÜRK, Çorlu İlçe Emniyet Müdürü Ebu Bekir ULUTÜRK, Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı İzzet VOLKAN, Siyasi Partilerin İl ve İlçe Başkanları ve Üyeleri,  İl ve İlçe Protokolü, Oda ve Borsa Başkanları, Çorlu TSO Organ Üyeleri ve Basın Mensupları katılımda bulundu.

“Bölgemizi Oluşabilecek Her Türlü Tehdite Hazırlama Hedefindeyiz”

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’nın bölgemizi geleceğe hazırlama konusunda hedefler belirlediğini söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı İzzet VOLKAN; “Ekonomi ve sosyal kalkınmanın yanı sıra, bölgemizde oluşabilecek tehditlere karşı hazırlıklı olma gayretindeyiz. Bu doğrultuda Rektörlüğümüz işbirliğinde deprem konusunda farkındalık sağlamak için bir araya geldik. Konunun uzman isimleri oluşabilecek riskleri sizlere aktaracaklar. Bölgemiz için bu tür etkinlikleri yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Zirve Öğr. Gör. Dr. Ahmet BAL’ın Moderatörlüğünde, Prof. Dr. Oğuz Cem ÇELİK ve Prof. Dr. Tuncay TAYMAZ’ın konuk olduğu panel ile devam etti. Sonrasında Deprem Riski ve Farkındalık Zirvesi’nde depreme karşı hazırlıklarını yapıp duyarlı olan sanayicilere takdimde bulunuldu. Çorlu Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği öğrencileri proje sunumlarını gerçekleştirdi. Sunumların ardından fakülte öğrencilerine çalışmalarından dolayı takdimde bulunuldu.